Ohita navigaatio

”Kiltin tytön ajattelumallit ovat karisseet” – Luottamusmiehen tehtävä ei ole miellyttää ketään

Luottamusmiehen tehtävä on aina toimia sen puolesta, että muutos on muutos parempaan eikä huonompaan. Näin uskoo Oulun ammattikorkeakoulun varapääluottamusmies Ulla Virranniemi, joka piti työntekijöiden puolta esimerkiksi palkkausjärjestelmäneuvotteluissa. Tällä hetkellä hän vastailee usein amkin ja yliopiston tulevaa yhteiseloa koskeviin huoliin.

Huhtikuussa moni OAJ:läinen pääsee äänestämään luottamusmiesvaaleissa. Ehdokkaaksikin ehtii vielä asettua. Mistä luottamusmiehen hommassa on kyse? Avaamme asiaa luottamusmiesvaalien alla haastattelemalla luottamusmiehiä eri koulutusasteilta ja sopimusaloilta.

Omia kokemuksiaan avaa Oulun ammattikorkeakoulun varapääluottamusmies, filosofian ja oikeustieteen maisteri Ulla Virranniemi, joka on ehdolla pääluottamusmieheksi.

Miten ryhdyit luottamusmieheksi?

Olen ollut pian 10 vuotta työssä Oulun ammattikorkeakoululla ja opettanut ammattiaineita kirjastopuolella. Minua pyydettiin asettumaan ehdolle luottamusmieheksi ehkä siksi, että minulla on myös juristin koulutus. Varapääluottamusmiehenä olen toiminut vuodesta 2014 alkaen. Nyt olen ehdolla pääluottamusmieheksi, koska entinen pääluottamusmies jättää tehtävänsä.

Millaista on perushommasi luottamusmiehenä?

Minulla on opetusalan tehtävissä toimivia edustettavia yhteensä lähes kolme sataa. Perustyötäni on käydä läpi ihmisten työsuhteisiin liittyviä ongelmatilanteita. Oikeudenmukaisuus askarruttaa; joku kertoo kuulleensa, että työkaverilla on näin ja näin paljon resurssia johonkin tehtävään, ja minulla vain tämän verran. Joskus esimies varmistaa minulta, onko hän toimimassa oikein.

Mikä asia Oulussa on nyt tapetilla?

Oulun yliopisto osti osake-enemmistön Oulun ammattikorkeakoulusta. Vuonna 2020 muutamme yliopiston kanssa samalle Linnanmaan kampukselle. Opettajia huolettaa se, mitä kaikkea muutto tarkoittaa. Esimerkiksi kielten opettajat miettivät, mitä heidän työlleen tapahtuu, jos yliopistolle ja amkille tulee yhteinen kielikeskus. Miten paljon tehdään hankkeita yliopiston kanssa ja miten se vaikuttaa työehtoihin? Tuleeko avokonttorissa olemaan omaa työpöytää, vai etsitäänkö aamulla vain vapaa työpöytä jostakin?

Mitä itse ajattelet amkin ja yliopiston yhdistymisestä?

Omasta mielestäni yhdistyminen tarkoittaa ennen kaikkea mahdollisuuksia. Asiat voi kuitenkin hoitaa aina hyvin tai huonosti. Luottamusmiehen tehtävä on toimia sen puolesta, että muutos on muutos parempaan eikä huonompaan.

Yliopiston väki on Sivistan sopimuksessa ja me amkilaiset Avaintessissä. Meitä askarruttaa, siirretäänkö meidät jossakin vaiheessa yliopiston kanssa samaan työehtosopimukseen –  Sivistalla kun ei ole kovin hyvä maine neuvottelijana.

Mitä olet saanut luottamusmiehenä aikaan?

Varapääluottamusmiehenä olen ollut neuvottelemassa esimerkiksi uudesta palkkausjärjestelmästä, joka otetaan käyttöön tänä keväänä. Järjestelmään saatiin mukaan työntekijänpuolen ajatus siitä, että arvostusta tarvitsee myös ihan tavallinen opettaja, joka ”vaan opettaa”. Työn vaativuuden arviointia ei voi perustaa pelkästään esimerkiksi esimiesvastuuseen tai hankkeiden määrään.

Työntekijät saivat läpi myös sen, että opiskelijapalautteen ei pidä vaikuttaa opettajan palkkaukseen. Mukava opettaja saa herkästi opiskelijoilta hyvän palautteen, mutta se ei takaa sitä, että opetus olisi laadukasta.

Mikä on luottamusmiehen työssä parasta, mikä raskainta?

Luottamusmiehen tehtävät ovat tarjonneet tunteen siitä, että asioihin pystyy vaikuttamaan. Ne päivät ovat raskaita, kun ei voi miellyttää edustettavia eikä työnantajaa, ja pitää ottaa haukut vastaan kahdesta suunnasta. Joskus joutuu kertomaan edustettavalleen, että olen kyllä puolellasi, mutta en voi muuttua lisärahaksi enkä viedä läpi ratkaisuja, jotka ovat lakien tai työehtosopimusten vastaisia.

Miten olet kehittynyt luottamusmiehenä?

Nahka on paksuuntunut ja kiltin tytön ajattelumallit karisseet. Kaikkia toimintani ei aina miellytä, mutta minun työni ei olekaan miellyttää ketään. Tehtäväni on pitää huolta siitä, että jokaista kohdellaan oikeudenmukaisesti, ja asiat hoidetaan työehtosopimusten ja lain mukaan. Minun pitää tehdä työni niin, että kehtaan katsoa itseäni peilistä ja koen toimineeni oikein.

Millainen henkilö on hyvä luottamusmies?

Hyvä luottamusmies on oikeudenmukainen ja paksunahkainen. Hänen pitää osata kuunnella ja tulla toimeen monenlaisten ihmisten kanssa. Myös hyvät neuvottelutaidot ovat tarpeen, eikä nyrkkiä kannata hakata pöytään. Vaikka asiat riitelisivät kuinka, neuvottelujen jälkeisenä aamuna pitää pystyä kohtaamaan työpaikalla.

Mistä saat voimaa luottamusmiehen työhön?

Työasiat eivät yleensä seuraa minua kotiin. En pystyisi tekemään tätä työtä, jos työasiat menisivät ihon alle. Olen sisarteni viiden lapsen isotäti. Tykkään laskettelusta, mökkeilystä ja matkustamisesta. Tapaan kavereita, harrastan joogaa ja lukemista. Kuulun Suomen kauppa- ja kulttuuriopettajien hallitukseen, ja olen Oulun kauppaopettajien paikallisyhdistyksen puheenjohtaja.

Teksti: Tiina Tikkanen

Tapahtumat

Yhdistyksemme

SKOn tarkoituksena on valvoa jäsenistön ammatillisia etuja ja tukea jäsenten yleistä hyvinvointia.