Ohita navigaatio

Tulevaisuuden tekijät

Otsikko on tämän vuoden SKO-päivien teema. Se on ajankohtainen jokaiselle opetusalan asiantuntijalle, sillä opetusalalla on suuri merkitys sen kannalta, millaisia asiantuntijoita oppilaitoksista valmistuu. Osaavilla asiantuntijoilla puolestaan on suuri merkitys sen kannalta, millaiseksi tulevaisuus rakentuu.

Silja Symphonylla 12.-14.4.2024 vietettävien SKO-päivien ohjelma on tulevaisuuteen suuntautuva. Luennoitsijoina on valtakunnallisesti tunnettuja henkilöitä. Kauppatieteiden tohtori, futuristi Elina Hiltunen käsittelee esityksessään tulevaisuuden työtä ja osaamistarpeita. Biotekniikan tohtori Lauri Reuter puolestaan kertoo ruoasta ja ruokateknologiasta hyvinvoinnin ja tulevaisuuden näkökulmasta.

Ruotsin opettajien järjestön (Sveriges Lärare) mielipidestrategi Katariina Treville luennoi ruotsalaisen koulutusjärjestelmän haasteista. Luento mahdollistaa jokaiselle osallistujalle kahden eri maan järjestelmän hyvien ja huonojen puolien vertailun. Lisäksi luento avaa takuulla uusia näkökulmia myös Suomen ammatillisen koulutuksen nykytilaan. Suomalaiseen koulutuskenttään liittyen kuullaan OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroosin katsaus ajankohtaisista edunvalvonta-asioista. Tässä katsauksessa yhtenä ajankohtaisena ja mielenkiintoisena asiana nousee varmastikin esille ammattikorkeakoulujen uusi oma työehtosopimus sekä monia muita ammatillisen koulutuksen teemoja.

Tulevaisuudesta ja sen tekemisestä on aina useita erilaisia näkemyksiä. Opetusalalla tulevaisuudessa yhä polttavampina asioina on esitetty muun muassa digitalisaation ja erityisesti tekoälyn käytön lisääntyminen sekä koulutuksen kansainvälistyminen. Haasteina on esitetty muun muassa huoli opettajien resurssien riittävyydestä työn muutoksessa ja toisaalta myös valtion koulutukseen osoittaman rahoituksen riittävyys ja oikea kohdentuminen. Ammatillisen koulutuksen tulevaisuuteen pureudutaan SKO-päivien ammatillisessa paneelista koulutuksen rautaisen asiantuntijajoukon voimin. Panelistit ovat toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu (AMKE), toiminnanjohtaja Ida Mielityinen (Arene), koulutuspolitiikan päällikkö Niina Jurva (OAJ) ja lehtori, OAJ:n koulutuspoliittisen toimikunnan jäsen Timo Sirviö (Savonia AMK).

Lähde mukaan SKO-päiville kuuntelemaan näkökulmia tulevaisuuden tekemiseen. Päivät tarjoavat koulutuksen lisäksi myös oivallisen tilaisuuden verkostoitumiseen ja virkistymiseen. Ilmoittaudu osoitteessa www.sko-paivat.fi.

Teksti: Atte Korte, varapuheenjohtaja, SKO ry

Kuva: Elia Hintsala

Tapahtumat

Yhdistyksemme

SKOn tarkoituksena on valvoa jäsenistön ammatillisia etuja ja tukea jäsenten yleistä hyvinvointia.