Ohita navigaatio

OAJ:n valtuuston kuulumisia

OAJ:n kolmipäiväinen valtuusto pidettiin 15. – 17.5.2024. OAO:n valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuoron piti Atte Korte, joka toukokuun alussa valittiin yksimielisesti ryhmän puheenjohtajaksi. Kokouksessa valittiin myös valtuustonpuheenjohtajisto ja ensimmäisenä varapuheenjohtajana jatkaa Ulla Kangasniemi. Myös uusi OAJ:n hallitus seuraavalle kaksivuotiskaudelle valittiin. Onnea kaikille valituille!

Kokouksessa pidetiin lähes 60 puheenvuoroa. SKO:n valtuutetutuista Matti Seise ja Teija Launiainen käsittelivät puheenvuoroissaan ammatillisen koulutuksen kansainvälisyyteen liittyviä asioita, Sivistan neuvottelutilanteeseen ja yleisesti työehtosopimusneuvottelujen käymiseen liittyviä prosesseja sekä OAJ:n taloussäännön päivitytystä.

Laki- ja työelämäpalveluiden lakiasianjohtaja Ulla Walli piti esityksen palvelualueensa vuoden 2024 teemoista ja suunnitelmista sekä kehittämisalueista. Painopistealueista esim. jäsenneuvonnan hallinnassa ja palveluissa ovat puhelinpalvelun prosessin kehittäminen ja uuden pikakyselyn käyttöönotto. Koulutukseen ja viestintään kiinnitetään huomiota nostamalla näkyvyyttä esille Opettaja-lehdessä ja blogikirjoituksissa.

Jäsenneuvontaa on tehostettu ja se näkyy hyvin kerättyjen avainlukujen valossa. Esim. vuonna 2023 lakipalveluiden puhelinpalvelussa vastattiin 2016 puheluun kun vastaava luku vuonna 2022 oli 1753 kappaletta. Myös sähköisen yhteydenottolomakkeen kautta tehtyjen pyyntöjen määrä lisääntyi yli 200 kappaleella (n. 26.5%).

Jäsenten yhteydenottoaiheiden top 10 joukossa ovat mm. kiusaaminen ja epäasiallinen kohtelu, palvelussuhteen päättäminen, vastuukysymykset, rikosasiat, määräaikaisuudet sekä muut asiat. Muut asiat sisältävät paljon yksittäisiä tapauksia, jotka prosessin edetessä tarkentuvat yleensä juurikin esim. rikosasiaksi, vastuukysymyksiin tms.

Erimielisyysasioita OAJ:lla oli 10.5. päivätyn tilaston mukaan avoinna 73 juttua, joista rikosasioita 22 kpl, irtisanomisia 21 kpl, määräaikaisuuksiin liittyviä 7 kpl. Muita tapauksia oli työtapaturmiin, syrjintään ja palvelussuhteen muutoksiin liittyvissä asioissa. OAJ:n hoitamia tapauksia oli 42 kpl ja ulkopuolisen asianajajien hoitamia 31 kpl. Ulkopuolisten asianajajien tapaukset kuuluivat OAJ:n oikeusturvavakuutuksen piiriin.

Päättyneissä riita-asioita vuonna 2023 – 2024 välisenä aikana voitettiin 18% ja hävittiin 12%. Valtaosa tapauksista päättyy sopimukseen (35%) tai muu syyn takia (35%). Muu syy tarkoittaa sitä, että osapuoli on luopunut kanteesta, asian jatkamiselle ei ole perusteita ja asia on muuten loppuun käsitelty.

Lisää OAJ:n valtuuston kokouksesta voit lukea www.oaj.fi

Teija Launiainen
lehtori
LAB ammattikorkekakoulu

Tapahtumat

Yhdistyksemme

SKOn tarkoituksena on valvoa jäsenistön ammatillisia etuja ja tukea jäsenten yleistä hyvinvointia.