Ohita navigaatio

Järjestötoimintaa monin vaikuttimin

Voisin kai sanoa olevani melkoinen järjestökonkari; sen verran kauan olen ollut mukana SKOn ja OAJ:n toiminnassa. Moni varmaan miettii järjestötehtäviä harkitessaan, että pääsisi vaikuttamaan ja muuttamaan asioita, joissa kokee olevan kehittämisen varaa. Järjestötehtävien kiemuroissa osalle saattaa tulla pettymyksenä, että iso pyörä todellakin liikahtaa hitaasti. Vaatii aikaa ja sinnikkyyttä saada aikaan muutoksia, puhumattakaan siitä, että yksin saa aikaan tuskin mitään, vaan kaikki vaatii yhteistyötä ja osaamista.

Joku voi yllättyä siitä, ettei esim. valtuusto päätäkään OAJ:ssa ihan kaikesta. Yksityiskohdat ja operatiivinen toiminta kuuluu hallitukselle, ihan kuin pienemmissäkin yhdistyksissä. Ylin päättävä elin, kuten OAJ:n valtuusto tai SKOn valtuuskunta päättää isommista linjauksista, joita hallitus sitten käytännön tasolla toteuttaa.

Valitettavasti aina silloin tällöin törmää järjestötehtävissä, ihan niin kuin muuallakin, henkilöihin, joiden vaikuttimet lähteä mukaan järjestötyöhön ovat enemmän ehkä oman edun kuin yhteisen hyvän tavoittelua. Joidenkin mielestä järjestötoiminta näyttää hyvältä CV:ssä, joku saattaa hakea esim. poliittisen näkyvyytensä lisäämistä näiden tehtävien kautta. Tämä on harmi, sillä edunvalvonnan eteen meidän tulisi panostaa yhdessä, miettimättä, onko tietty ratkaisu mahdollisimman edullinen juuri minulle tai saanko tällä paikalla boostattua näkyvyyttä ja vaikutusvaltaa itselleni jossain muissa tehtävissä.

Järjestötehtävissä on kyettävä lähestymään asioita laaja-alaisesti, pystyttävä ajattelemaan out of the box ja huomioimaan myös muut kuin oma koulutusaste tai -ala. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö oman alan edustajana pitäisi myös omiensa ja näiden edunvalvonnan puolta. ’Solidaarisuus’ on sana, jota on totuttu kuulemaan ammattijärjestökielessä. Sen merkitys on ainakin itselleni avautunut ja kasvanut lisääntyneen järjestökokemukseni myötä. Omaan napaan tuijottelu ei vain vie asioita kehittävällä tavalla eteenpäin. Neuvottelemalla, muita kuuntelemalla ja yhteistyöhön panostavalla otteella ja asenteella saa paljon enemmän aikaan, myös järjestötyössä.

Ulla Kangasniemi

Tapahtumat

Yhdistyksemme

SKOn tarkoituksena on valvoa jäsenistön ammatillisia etuja ja tukea jäsenten yleistä hyvinvointia.