Ohita navigaatio

Flunssakausi on täällä – Saako opettajakin sairastaa?

Aloittaessani opettajan uraa noin 10 vuotta sitten, eteeni tuli mielenkiintoinen ilmiö nimeltään ”opettajan sairastaminen”. Jo ensimmäisenä työkuukautenani tapasin opettajan, joka istui sisällä talvitakki päällä flunssan oireista täristen. Töissä oli kuitenkin pakko olla, koska arvioinnit olivat tekemättä. Pian tämän jälkeen tapasin opettajan, joka oli tullut töihin kokoukseen, vaikka opettaja oli sairaana. Kuumetta oli kuitenkin vain 38 astetta ja kokous oli tärkeä.

Tutuksi ovat tulleet myös tilanteet, joissa jatkuvasti yskivällä opettajalla on ”vain pientä yskää” tai lakanan valkealla opettajalla ”vain hieman heikotusta”, ja oireiden lievyyden vuoksi opettajat ovat töissä. Sairauslomalle uskaltautuvillakin opettajilla saattaa esiintyä pakottavaa tarvetta tulla pikaisesti kerran, kaksi tai kolme kertaa töihin katsomaan, että työt varmasti sujuvat.

Myönnän, että olen itsekin joskus ollut töissä, kun on ollut vain ”pientä lihaskipua”. Todellisuudessa lihaskipu oli sietämätöntä, mutta olin töissä väkisin särkylääkkeen voimalla. Kotona rojahdin sänkyyn ja toivoin, että seuraava päivä olisi parempi.

Koronan myötä lisääntynyt etätyöskentely on tuonut sairasteluun aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Jos opettaja on ”vain kuumeessa”, ”pienessä yskässä” tai muutoin ”vain puolihorkassa”, niin tehtäväthän hoituvat kätevästi etänä. Ja jos ei kunto riitä etäopetukseen, niin ainakin tärkeisiin kokouksiin voi osallistua. Kuulemani mukaan joskus myös esimiehet saattavat kannustaa tällaiseen toimintamalliin.

Pääluottamusmiehenä olen huolestunut siitä, ettei kaikilla opettajilla näytä olevan mahdollisuutta sairastaa. Sairastuneena ei pitäisi tehdä töitä, koska se saattaa vain pahentaa tilannetta. Sairaana tulisi olla sairauslomalla, koska se mahdollistaa toipumisen. Opettajien olisi hyvä muistaa, että myös opettajilla on oikeus sairastaa ja olla sairauslomalla. Sairausloma mahdollistaa parantumisen ja ehkäisee mahdollisia ikäviä jälkitauteja. Terve, levännyt ja parantunut opettaja voi myös antaa enemmän opiskelijoille kuin sairaana työskentelevä opettaja.

Jos työpaikan käytännöt eivät opettajan mielestä mahdollista sairauslomalla olemista, niin opettajan on hyvä olla yhteydessä omaan luottamusmieheensä. Luottamusmiehet huolehtivat siitä, että työpaikan sairauspoissaoloihin liittyvät käytännöt mahdollistavat sairastamisen ja sairausloman myös opettajille.

 

Atte Korte

SKOn hallituksen jäsen

Pääluottamusmies, Karelia-ammattikorkeakoulu

Tapahtumat

Yhdistyksemme

SKOn tarkoituksena on valvoa jäsenistön ammatillisia etuja ja tukea jäsenten yleistä hyvinvointia.