Ohita navigaatio

Ajatuksia menneestä ja katsetta tulevaan

Syyskuun puoliväli on jo taittunut ja seuraavan loman ja vapaajakson odotus on alkanut.

Vai alkoiko odotus jo ennen kuin uusi lukuvuosi edes alkoi?

Jäsenistöltä olen saanut paljon palautetta siitä, että kesävapaan aikana palautuminen olikin todella vaikeaa ja erilaista kuin esim. viime vuonna. Viime vuonnakin meillä oli korona, etäopetus ja digiloikka, mutta siitä huolimatta sitkeydellä selvittiin. Nyt oli jotain toisin.

Lukuvuosi 2020 – 2021 alkoi monella epävarmoissa tunnelmissa. Ollaanko etä-, lähi-, hybridimallilla vai vielä joku muu? Lukuvuosi puskettiin läpi, opiskelijoita valmistui, hankkeita saatiin maaliin, uusi järjestelmiä otettiin käyttöön, uusia tapoja työskennellä kehitettiin.

Tapaamiset olivat kaikki etänä, tuijotimme puhuvia palleroita ja nimiä. Teamsissä välkkyi keltainen kehys, kun joku puhui. Halusin kommentoida ja nostin käden…kukaan ei huomannut, kun oli esitys päällä, kirjoitin chattiin ja odotin, että joku vastaa. Ehkä joku vastasi ja kommentoi tai vähintään peukutti.

Sitten tuli kevät ja vapaat. Mutta mitä tapahtui? Rankka vuosi jätti jälkensä. Itselläni ei meinannut lähteä vapaat millään käyntiin. Oli vielä kesäkurssia hoidettavana ja muutama opiskelija halusi punnertaa opinnäytetyönsä valmiiksi. Luulin pitkään, että kylläpä minä nyt uhrauduin. Mutta ei! Viestejä alkoi tulla kollegoilta heinäkuun puolivälin jälkeen, että nyt tuntuu siltä, kun olisi työhuolet ja -kiireet karisseet mielestä.

Miten tehokkaasti ja nopeasti lomalla pitäisi palautua ja päästä nauttimaan perheestä, ystävistä, kesästä ja kaikesta muusta siitä, mistä hyvä loma on rakennettu? Se olisi kuitenkin tärkeää, sillä syksy ja uudet kiireet alkavat taas ”yllättäen” elokuussa. Ja pitkälti taas samassa kaaoksessa kuin vuosi sitten elokuussa ja tammikuussa.

Onneksi nyt voidaan jo suunnitella lähitapaamisia ja -kokouksia sekä muuta yhteistä tekemistä. Nyt huomaan, miten arvokkaita ne ovat! Miten ihanaa on suunnitella tulevaa ja miettiä erilaisia vaihtoehtoja yhdistyksen jäsenille. Jos vaikka lähdettäisiin teatteriin! Näillä ajatuksilla jaksetaan eteenpäin.

Iloisia tapaamisia ja kohtaamisia kaikille!

Teija Launiainen

luottamusmies

SKOn hallituksen jäsen.

Tapahtumat

Yhdistyksemme

SKOn tarkoituksena on valvoa jäsenistön ammatillisia etuja ja tukea jäsenten yleistä hyvinvointia.